Home Tips Adab Mendengar Azan

Adab Mendengar Azan

1540
0
SHARE

Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui. Coba kita amati. Mengapa kebanyakan orang yg nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa..lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan ” Sakaratul Maut ”

Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud: “Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak ALLAH SWT akan kelukan lidah mu ketika maut menghampiri.”Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang. Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati azan. Banyak fadhilatnya. Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri.

Mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan diri? Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, ALLAH SWT akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah “Lailahaillallah..” yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan dicabut ALLAH SWT dgn izinNya menjanjikan syurga untuk mereka.

Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada ALLAH SWT supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut .” Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah “Lailahaillallah..” semasa sakaratul maut menghampiri kami.Amin.. amin..amin Yarobbal a’lamin..”

WASIAT NABI MUHAMMAD S.A.W. kepada SAYIDINA ALI R.A :

Wahai Ali, bagi orang ” ALIM ” itu ada 3 tanda2nya :

1) Jujur dalam berkata-kata.
2) Menjauhi segala yg haram.
3) Merendahkan diri.

Wahai Ali, bagi orang yg ” JUJUR ” itu ada 3 tanda2nya :

1) Merahasiakan ibadahnya.
2) Merahasiakan sedekahnya.
3) Merahasiakan ujian yg menimpanya.

Wahai Ali, bagi org yg ” TAKWA ” itu ada 3 tanda2nya :

1) Takut berlaku dusta dan keji.
2) Menjauhi kejahatan.
3) Memohon yang halal karena takut jatuh dalam keharaman.

Wahai Ali, bagi ” AHLI IBADAH ” itu ada 3 tanda2nya :

1) Mengawasi dirinya.
2) Menghisab dirinya.
3) Memperbanyakkan ibadah kepada ALLAH SWT.

Uang Rp. 5000 atau Rp. 10.000 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak amal masjid, tetapi begitu kecil bila kita bawa ke supermarket. 45 menit terasa terlalu lama untuk berzikir tapi betapa
pendeknya waktu itu untuk pertandingan sepakbola atau nonton sinetron.
Semua insan ingin memasuki syurga tetapi tidak ramai yang berfikir dan berbicara tentang bagaimana untuk memasukinya.
Kita boleh mengirimkan ribuan ‘jokes’ dan ‘Posting2’ melalui e-mail, pos, atau sms tetapi bila mengirimkan yang berkaitan dengan ibadah seringkali berfikir 2 atau 3 kali……

FIKIRKANLAH, tepuk dada tanya selera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here